Een nieuwe knie, hoe werkt dat?

Fysiotherapie rondom een totale knieprothese (TKP)

Een totale knieprothese is samen met een totale heupprothese de meest voorkomende gewrichts-vervangende operatie die in Nederland wordt uitgevoerd. De totale knieprothese, of zoals veel mensen het noemen het krijgen ‘een nieuwe knie’, is een operatie waarbij een groot deel van het kniegewricht wordt vervangen. De belangrijkste onderdelen in het kniegewricht die hier een rol bij spelen zijn het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella) die hier bovenop ligt. De uiteinden van het bovenbeen en het scheenbeen worden vervangen door een metalen en kunststof component. Afhankelijk van de status van de knie kan de binnenzijde van de knieschijf ook worden vervangen door een kunststof schijfje.

In de meeste gevallen moet er schade aan de knie zijn om in aanmerking te komen voor een totale knieprothese (nieuwe knie), oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Artrose (slijtage)
  • Reumatoïde artritis
  • Verschillende botziektes
  • Een ongeval waarbij er een breuk of andere schade aan de knie in ontstaan

Fysiotherapie bij een nieuwe knie

De fysiotherapeut helpt u met verschillende aspecten rondom de operatie van uw totale knieprothese. De fysiotherapie bestaat in principe uit twee onderdelen: een preoperatieve fase (de fase voor de operatie) en de postoperatieve fase (de fase na de operatie).

Fysiotherapie voorafgaande aan de operatie

Het is belangrijk om zo fit mogelijk de operatie van uw nieuwe knie in de gaan. Hierdoor zal u beter uit de operatie komen en zal het herstel ook voorspoediger gaan. Onderdelen waar tijdens deze fase aan gewerkt wordt zijn: het opbouwen van de algehele conditie, het kunnen aanspannen van specifieke spieren rondom de knie en het aanleren om op de juiste manier met krukken te lopen, trap te lopen en transfers uit te voeren. Daarnaast bespreekt de fysiotherapeut wat u kunt verwachten na de operatie van uw totale knieprothese en of het aan te raden is om thuis een aantal aanpassingen te maken.

Fysiotherapie na de plaatsing van uw nieuwe knie 

Na de operatie van uw totale knieprothese zult u eerst een aantal dagen in het ziekenhuis blijven waar u wordt verteld waar u op moet letten de eerste periode. Daarnaast zal een fysiotherapeut het lopen met de krukken en de transfers nogmaals doornemen. Hier zult u ook beginnen met uw eerste oefeningen.

De verdere revalidatie van uw nieuwe knie vindt plaats bij u thuis en bij ons op de praktijk. Hierbij let de fysiotherapeut op het herstel van de wond, het vocht en de mogelijke pijn die u ervaart. Verder wordt er gewerkt aan de mobiliteit, de kracht en de stabiliteit van de knie i.c.m. het opbouwen van dagelijkse activiteiten als wandelen, traplopen en fietsen. Daarnaast gaan we aan de slag met uw algehele conditie en indien aanwezig een specifieke hulpvraag vanuit uzelf.

Het revalidatietraject na het krijgen van een nieuwe knie is een langdurig traject wat 3 tot 12 maanden in beslag kan nemen afhankelijk van uw doelen, uw gezondheid en externe factoren die meespelen. Omdat het een langdurig traject is wordt het tweede deel van uw revalidatietraject vergoed vanuit uw basisverzekering, de vergoeding van het eerste deel is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Neem bij vragen vooral contact met ons op!

Als praktijk zijn wij met name gericht op musculoskeletale aandoeningen (aandoeningen van het de spieren en gewrichten alle fysiotherapeuten binnen de praktijk geschoold in het begeleiden van uw revalidatie na uw totale knieprothese. Op dit moment begeleiden Marjolein en Yboya echter de meeste revalidatietrajecten hierbij.

Wilt u meer weten over fysiotherapie rondom een totale knieprothese? Of heeft u vragen over de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar rondom een totale knieprothese? Neem dan gerust contact met ons op! Stuur ons een Whats-app berichtje of neem op een andere manier contact met ons op. Klik hier om direct een afspraak te maken.