Een nieuwe heup, hoe werkt dat?

Fysiotherapie bij een nieuwe heup (THP)

Een totale heupprothese is samen met een totale knieprothese de meest voorkomende gewricht vervangende operatie die in Nederland wordt uitgevoerd. De totale heupprothese, of het krijgen ‘een nieuwe heup’, is een operatie waarbij een groot deel van het heupgewricht wordt vervangen.

Uw heup bestaat grofweg uit twee onderdelen: de kop en de kom. Als u een totale heupprothese krijgt dan wordt zowel de kop als de kom vervangen. De kom is meestal van kunststof en soms een combinatie van kunststof en metaal. De kop is doorgaans keramisch in combinatie met een stalen steel. Deze steel wordt in uw dijbeen aangebracht. Er zijn verschillende manieren om de operatie uit te voeren, de leefregels tijdens de eerste fase van het herstel kunnen dan ook verschillen per persoon. Dit hangt af van de operatiemethode die is gekozen.

In de meeste gevallen moet er schade aan de heup zijn om in aanmerking te komen voor een totale heupprothese, oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Artrose (slijtage)
  • Reumatoïde artritis
  • Verschillende botziektes
  • Een ongeval waarbij er een breuk of andere schade aan de heup is ontstaan

Artrose is de meest voorkomende oorzaak om in aanmerking te komen voor een nieuwe heup. Hierbij heeft u een verminderde mobiliteit en pijnklachten. De pijn wordt meestal gevoeld in de lies, de bilregio en het bovenbeen.

Revalidatie van uw nieuwe heup

De fysiotherapeut helpt u met verschillende aspecten rondom de operatie van uw totale heupprothese. De fysiotherapie bestaat in principe uit twee onderdelen: een preoperatieve fase (de fase voor de operatie) en de postoperatieve fase (de fase na de operatie).

Preoperatieve fysiotherapie bij een nieuwe heup

Het is belangrijk om zo fit mogelijk de operatie van uw nieuwe heup in te gaan. Hierdoor zal u beter uit de operatie komen en zal het herstel ook voorspoediger gaan. Onderdelen waar tijdens deze fase aan gewerkt zal worden zijn: het opbouwen van de algehele conditie, het aanleren om op de juiste manier met krukken te lopen, trap te lopen en transfers uit te voeren. Daarnaast bespreekt de fysiotherapeut wat u kunt verwachten na de operatie van uw totale heupprothese en of het aan te raden is om thuis een aantal aanpassingen te maken.

Fysiotherapie na het plaatsen van uw nieuwe heup

Na de operatie van uw totale heupprothese zult u eerst een aantal dagen in het ziekenhuis blijven waar er leefregels worden uitgelegd en u wordt verteld waar u verder op moet letten de eerste periode. Deze regels kunnen verschillen per gekozen operatiemethode. Daarnaast zal een fysiotherapeut het lopen met de krukken en de transfers nogmaals doornemen. Hier zult u ook beginnen met het uitvoeren van uw eerste oefeningen.

De verdere revalidatie van uw nieuwe heup vindt plaats bij u thuis en bij ons op de praktijk. Hierbij let de fysiotherapeut op het herstel van de wond, het vocht en de mogelijke pijn die u ervaart. Verder wordt er gewerkt aan de mobiliteit, de kracht en de stabiliteit van de heup i.c.m. het opbouwen van dagelijkse activiteiten als wandelen, traplopen en fietsen. Daarnaast gaan we aan de slag met uw algehele conditie en, indien aanwezig, een specifieke hulpvraag vanuit uzelf.

Het revalidatietraject na het krijgen van een nieuwe heup is een langdurig traject wat 3 tot 12 maanden in beslag kan nemen afhankelijk van uw doelen, uw gezondheid en externe factoren die meespelen. Omdat het een langdurig traject is wordt het tweede deel van uw revalidatietraject vergoed vanuit uw basisverzekering, de vergoeding van het eerste deel is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Neem bij vragen vooral contact met ons op!

Als praktijk zijn wij met name gericht op musculoskeletale aandoeningen (aandoeningen van het bewegingsapparaat) en daarom zijn alle fysiotherapeuten binnen de praktijk geschoold in het begeleiden van uw revalidatie na uw totale heupprothese. Op dit moment begeleiden Marjolein en Yboya echter de meeste revalidatietrajecten hierbij.

Wilt u meer weten over fysiotherapie rondom een totale heupprothese? Of heeft u vragen over de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar rondom een totale heupprothese? Neem dan gerust contact met ons op! Stuur ons een Whats-app berichtje of neem op een andere manier contact met ons op. Klik hier om direct een afspraak te maken.