Dry Needling als behandeling bij Fysio- en Manuele Therapie Kattenbroek

Dry Needling is een behandeltechniek die kan worden gebruikt als aanvulling op uw fysio- of manueel therapeutische behandeling. Het doel hiervan is om myofasciale triggerpoints voor langere tijd te laten ontspannen. Met een droge naald (eenzelfde naald als bij accupunctuur wordt gebruikt) wordt in een spier een triggerpoint aangeprikt. Het gebruik van eenzelfde soort naald als bij accupunctuur is ook de enige overeenkomst, Dry Needling en accupunctuur zijn verder twee verschillende behandelmethodes.

Triggerpoints

Een myofasciaal triggerpoint is een harde band of streng in een spier die indien actief constante pijnklachten gegeven. In de volksmond wordt dit vaak een knoop genoemd. Een triggerpoint kan zich uiten in:

  • Pijn of stijfheid in een spier of als uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen in gewrichten rondom de triggerpoint
  • Verminderde kracht in de aangedane spieren

Het ontstaan van een triggerpoint
Een triggerpoint kan op verschillende manieren ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld als gevolg van acuut moment (bijvoorbeeld een verrekking of sportletsel) of een langdurige overbelasting. Maar ook psychologische factoren zoals spanning en stress spelen hierbij een rol. Het kan dus ook belangrijk zijn om deze factoren in kaart te brengen om het ontstaan van de triggerpoints te achterhalen.

De behandeling van triggerpoints met Dry Needling

Indien er is geconstateerd dat triggerpoints (mede) een oorzaak zijn van de klachten kan Dry Needling worden ingezet als behandelmethode. De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Door met een dunne naald de triggerpoints gericht aan te prikken kunnen deze punten in de spieren ontspannen. Het inbrengen van de naald voelt u in principe niet. Als de triggerpoint wordt aangeprikt dan kunt u dit wel voelen, de spier spant zich kort aan waardoor u een soort kramp gevoel waarneemt, dit wordt een twitch genoemd. Meestal ontspant de spier zich daarna direct. Na de behandeling kunnen de spieren nog wel voor korte tijd vermoeid en zwaar aanvoelen. Naast een behandeling met Dry Needling kunnen triggerpoints ook worden behandeling met manuele technieken.

Dry Needling is in principe altijd een onderdeel van de behandeling en staat niet los op zichzelf. Normaal gesproken bestaat het traject met Dry Needling in eerste instantie uit vier behandeling, maar hoe vaak het precies nodig is hangt af van de klacht en verschilt per persoon. Naast de behandeling met Dry Needling kunnen er andere manuele technieken worden uitgevoerd, kan er oefentherapie worden toegepast of kunt u huiswerkoefeningen meekrijgen.

Wilt u meer weten over Dry Needling? Kijk dan op deze website.

Een behandeling Dry Needling is een onderdeel van uw normale behandeling fysiotherapie, er zijn dus geen extra kosten aan verbonden! Bijna iedereen komt in aanmerking voor een behandeling met Dry Needling, in enkele gevallen is het echter niet mogelijk. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op! Binnen onze praktijk werken Arno en Suzanne met Dry Needling.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Stuur ons een Whats-app berichtje of neem op een andere manier contact met ons op. Klik hier om direct een afspraak te maken.

One thought on “Dry Needling als behandeling bij Fysio- en Manuele Therapie Kattenbroek

Comments are closed.