Dry Needling behandeling in Amersfoort
Heb je last van pijnlijke, stijve of gespannen spieren? Dan kan Dry Needling de oplossing bieden. Dry Needling is een behandelmethode waarmee wij met een dunne, droge (dry) acupunctuurnaald je spieren kunnen aanprikken. Het gevolg hiervan is dat je spieren snel en langdurig zullen ontspannen.
Ben je op zoek naar Dry Needling in Amersfoort? Bij Fysiotherapie Kattenbroek kun je snel terecht. Maak een afspraak in onze praktijk in Amersfoort met één van onze Dry Needling specialisten. Wij helpen je graag van je spierklachten af.
Wat is een Dry Needling behandeling?
Als je spierklachten hebt, denk hierbij bijvoorbeeld aan gespannen spieren, dan is Dry Needling misschien wel iets voor jou. Je bent van harte welkom om eens langs te komen bij onze praktijk in Amersfoort, om je spierklachten bespreekbaar te maken. Eerst maken wij een grondige analyse van je spierklachten, waarna wij een behandelplan op maat voor je opstellen. Maak vandaag nog een afspraak met één van onze Dry Needling specialisten in onze praktijk in Amersfoort.
Tijdens je Dry Needling behandeling zullen wij met een dunne, droge (dry) acupunctuurnaald specifieke punten in je spieren aanprikken. Deze punten worden ook wel ‘triggerpoints’ genoemd. Een triggerpoint is een knoop in een spier die lokale drukpijn veroorzaakt. Deze pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar andere delen van je lichaam. Door deze triggerpoints aan te prikken, zorgen wij ervoor dat je spieren snel en langdurig zullen ontspannen. Dit heeft tot gevolg dat zowel de lokale drukpijn als de uitstraling hiervan vermindert.
Dry Needling Amersfoort: afspraak maken
Wil je een afspraak maken voor Dry Needling in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij Fysiotherapie Kattenbroek. Wij bespreken samen met jou wat je klachten zijn en bepalen op basis daarvan hoe wij je het beste kunnen helpen. Klik hieronder om een afspraak te maken.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn vaak uitstraling geeft. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke nekspieren die uitstraling geven tussen de schouderbladen of richting de arm, of aan rugklachten die uitstralen in de bilregio of in het bovenbeen. Door de triggerpoint aan te prikken, wordt zowel de lokale drukpijn als de uitstraling verminderd. Triggerpoints kunnen zich als volgt uiten:
- Pijn en stijfheid lokaal in een spier
- Uitstraling ‘op afstand’
- Verminderde beweeglijkheid van de gewrichten in de regio van de betrokken spieren
- Verminderde kracht van de betrokken spieren
- Pijnontwijkend gedrag: door de pijn ga je anders bewegen
- Tintelingen in de arm of in het been
- Hoofdpijn en duizeligheid
Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeluk of sportletsel. Er kunnen echter ook chronische triggerpoints aanwezig zijn, zonder duidelijke oorzaak. Vaak ligt de oorzaak hiervan in langdurige overbelasting door bijvoorbeeld houding, werkbelasting of sport. Ook na een operatie, gipsimmobilisatie of het gebruik van een brace of sling (mitella) kunnen triggerpoints ontstaan.
Misschien minder voor de hand liggend, maar wel belangrijk, zijn de psychologische factoren welke kunnen leiden tot een triggerpoint. Stress of depressie verhoogt het zogenaamde ‘stresshormoon’ (cortisol) in ons lijf, met als gevolg dat de spierspanning toeneemt. Op de lange termijn kan dit leiden tot het ontwikkelen van triggerpoints. Ook standsafwijkingen in de voeten, instabiliteit van de enkels of knieën of te ‘slappe’ banden kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van triggerpoints.
Wat doet de fysiotherapeut?
Bij Fysio- en Manuele Therapie Kattenbroek starten wij met een gesprek en gericht onderzoek om je klachten in kaart te brengen. Daarna onderzoeken wij de spieren om te ondervinden of de herkenbare pijnklachten vanuit de spieren kunnen worden geprovoceerd. Er wordt precies op de triggerpoint (‘knoop’) behandeld om de spier te laten ontspannen. De behandeling richt zich op het ‘uitschakelen’ van de triggerpoints. Het kan dus zijn dat er meerdere keren ‘geprikt’ moet worden om alle triggerpoints te bereiken.
Hoe voelt Dry Needling aan?
Het naaldje dat wordt gebruikt is zó dun, dat je het inbrengen ervan doorgaans niet eens voelt. Wanneer de triggerpoint wordt bereikt, spant de spier zich even aan (‘twitch’). Je kunt dit ervaren als een soort kramp. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je weer makkelijker bewegen. De spieren kunnen achteraf wel even vermoeid en zwaar aanvoelen. Dit is echter van korte duur.
Wat gebeurt er na Dry Needling?
Je krijgt het advies om veel te bewegen, maar niet te zwaar te belasten (niet direct na de behandeling sporten). Daarnaast krijg je specifieke rekoefeningen mee om de spier zo goed mogelijk te laten herstellen.