Dry Needling is een vrij nieuwe behandelmethode van de Nederlandse Fysiotherapeut. De methode is in Canada ontwikkeld en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale technieken worden spieren aangeprikt, waardoor ze langdurig ontspannen. Tijdens Dry Needling wordt er gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof ingespoten.

Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, welke daar enige tijd blijven staan. Acupunctuur gaat uit van de beïnvloeding van de ‘energie’ in het lichaam en valt onder alternatieve geneeswijzen.

Tijdens Dry Needling wordt er vaak maar één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt ‘geprikkeld’. Doordat er door de huid heen kan worden behandeld kunnen diepere spieren beter worden bereikt dan met bijvoorbeeld massagetechnieken. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren: de zogenaamde ‘triggerpoints’. Vaak worden triggerpoints ook wel ‘knopen’ genoemd. Dry Needling is dus geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn vaak uit uitstraling geeft. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke nekspieren die uitstraling geven tussen de schouderbladen of richting de arm, of aan rugklachten die uitstralen in de bilregio of in uw bovenbeen. Door de triggerpoint aan te prikken, wordt zowel de lokale (druk)pijn als de uitstraling verminderd. Triggerpoints kunnen zicht als volgt uiten:

  • Pijn en stijfheid lokaal in een spier
  • Uitstraling ‘op afstand’
  • Verminderde beweeglijkheid van de gewrichten in de regio van de betrokken spieren
  • Verminderde kracht van de betrokken spieren
  • Pijn ontwijkend gedrag: door de pijn gaat u anders bewegen
  • Tintelingen in de arm of in het been
  • Hoofdpijn en duizeligheid

Hoe ontstaan Triggerpoints?

Triggerpoints kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeluk of sportletsel. Er kunnen echter ook chronische triggerpoints aanwezig zijn, zonder duidelijke oorzaak. Vaak ligt de oorzaak hiervan in langdurige overbelasting door bijvoorbeeld houding, werkbelasting of sport. Ook na een operatie, gipsimmobilisatie, gebruik van een brace of sling (mitella) kunnen triggerpoints ontstaan.

Misschien minder voor de hand liggend, maar wel belangrijk, zijn de psychologische factoren welke kunnen leiden tot een triggerpoint. Stress of depressie verhoogt het zogenaamde ‘stresshormoon’ (cortisol) in ons lijf, met als gevolg dat de spierspanning toeneemt. Op de lange termijn kan dit leiden tot het ontwikkelen van triggerpoints.
Ook standsafwijkingen in de voeten, instabiliteit van de enkels of knieën of te ‘slappe’ banden kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van triggerpoints.

Wat doet de fysiotherapeut?

Allereerst starten we bij Fysio- en Manuele Therapie Kattenbroek met een gesprek en gericht onderzoek om uw klachten in kaart te brengen. Daarna onderzoeken we de spieren om te kijken of de herkenbare pijnklachten vanuit de spieren kunnen worden geprovoceerd. Precies op de triggerpoint (‘knoop’) wordt behandeld om de spier te ontspannen. De behandeling richt zich op het ‘uitschakelen’ van de triggerpoints. Het kan dus zijn dat er meerdere keren ‘geprikt’ moet worden om alle triggerpoints te bereiken.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het naaldje dat wordt gebruikt is zó dun, dat u het inbrengen ervan doorgaans niet eens voelt. Wanneer de triggerpoint wordt bereikt, spant de spier zich even kort aan (‘twitch’). U kunt dit ervaren als een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u weer makkelijker bewegen. De spieren kunnen achteraf wel even vermoeid en zwaar aanvoelen. Dit is echter van korte duur.

Wat gebeurt er na Dry Needling?

U krijgt het advies om veel te bewegen, maar niet te zwaar te belasten (niet direct na de behandeling sporten). Daarnaast krijgt u specifieke rekoefeningen mee om de spier zo goed mogelijk te laten herstellen.

Maak een afspraak met een specialist op dit gebied

Contactgegevens

Fysiotherapie Kattenbroek

Jonkvrouw Foeytweg 2

3823 SK Amersfoort

033 - 285 36 71

info@fysiotherapie-kattenbroek.nlOpeningstijden

Maandag 07:30 - 21:00
Dinsdag 07:30 - 21:00
Woensdag 07:30 - 21:00
Donderdag 07:30 - 18:00
Vrijdag 07:30 - 18:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

033 - 285 36 71

Direct een afspraak maken

WhatsApp ons

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene voorwaarden zijn van toepassing.