Kinderorthopedie Amersfoort
Kinderorthopedie, voor kinderen van 8 tot 18 jaar
Bij Fysio- en Manuele Therapie Kattenbroek kunt u terecht voor diverse specialismen. Voor ieder specialisme hebben wij één of meer behandelaars in dienst, die zich iedere dag inzetten om uw klachten te verhelpen. Eén van deze specialismen is kinderorthopedie. Wilt u een afspraak maken om samen met uw kind langs te gaan in verband met klachten aan de rug, nek, gewrichten of spieren? Dit kunt u snel en gemakkelijk regelen via onze website. Klik hier om direct een afspraak te maken met Arno of Erik, onze gecertificeerde specialisten op het gebied van kinderorthopedie in Amersfoort.
Wat is kinderorthopedie?
Kinderorthopedie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (onder andere de wervelkolom, gewrichten en spieren) van kinderen. Met het houding- en bewegingsapparaat wordt het geheel van botten, gewrichten, spieren, pezen en banden bedoeld. Aan de ene kant houdt het ons rechtop en stabiel, aan de andere kant zorgt het voor onze mobiliteit. Fysiotherapeuten in de eerste lijn krijgen steeds meer te maken met jeugdigen die klachten ervaren in het bewegend functioneren.
Bij kinderorthopedie gaat het voornamelijk om klachten bij kinderen tussen het 8e en 18e levensjaar. De aandoeningen kunnen aangeboren zijn en in een latere fase tot uiting komen, maar kunnen ook in een later stadium verkregen zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, ziekte of groeiproblemen. Maar de voornaamste oorzaak ligt in het sporten of juist verminderd actief zijn. Bij Fysio- en Manuele Therapie Kattenbroek zijn wij gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van orthopedische klachten bij kinderen. Soms betekent dit ook een overleg met de huisarts of een terugverwijzing, maar in de meeste gevallen is het op te lossen middels adviezen, rust en/of behandelingen. Wilt u meer weten over kinderorthopedie in Amersfoort? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Wat is het verschil tussen kinderfysiotherapie en kinderorthopedie?
Het verschil tussen kinderfysiotherapie en kinderorthopedie is in grote lijnen de leeftijd en de aanwezigheid/afwezigheid van ontwikkelingsstoornissen. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in kinderen tussen de 0 en 18 jaar, waarbij zuigelingen en jonge kinderen tot 8 jaar met ontwikkelingsstoornissen vaak op de voorgrond staan. Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kinderorthopedie heeft meer kennis van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat van kinderen tussen de 8 en 18 jaar, waarbij er verschillende oorzaken kunnen zijn. Denk hierbij aan groeiklachten, sportklachten, inactiviteit, specifieke aandoeningen of de hedendaagse mentale belasting die het kind heeft in deze drukke maatschappij, waarbij er een verstoorde balans ontstaat met fysieke klachten als gevolg.
Wat doet de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kinderorthopedie?
De fysiotherapeut kinderorthopedie gaat met u en uw kind in gesprek. Tijdens dit gesprek komen de klachten van uw kind uitgebreid aan bod en wordt er gezocht naar een mogelijke oorzaak. Hierop volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de klachten onder de loep worden genomen. Dit stelt de fysiotherapeut kinderorthopedie in staat om een goede diagnose te stellen en vervolgens een behandelplan op maat op te stellen voor uw kind. De uitslag van het onderzoek, evenals het behandelplan, wordt rustig met u doorgenomen en verschaft u inzicht in hoe uw kind het beste kan worden geholpen, rekening houdend met de situatie van uw kind. Soms betekent dit ook een overleg met de huisarts of een terugverwijzing, maar in de meeste gevallen is het op te lossen middels adviezen, rust en/of behandelingen.
Orthopedische klachten
Kinderen van iedere leeftijd hebben de meest uiteenlopende klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Fysiotherapeuten in de eerste lijn krijgen steeds meer te maken met jeugdigen die klachten ervaren in het bewegend functioneren in relatie tot het musculoskeletale systeem. De aandoeningen kunnen aangeboren zijn en in een latere fase tot uiting komen, maar kunnen ook in een later stadium verkregen zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, ziekte of groeiproblemen. Maar de voornaamste oorzaak ligt in het sporten of juist verminderd actief zijn. Bij orthopedische klachten kunt u denken aan klachten aan alle gewrichten, banden en/of spieren in het lijf van uw kind. Een aantal aandoeningen op een rij:
- Hiel- of knieklachten als gevolg van de groei (Sever syndroom, retropatellaire chondropathie, Osgood Schlatter)
- Heupklachten (o.a. overbelasting, dysplasie, Perthes)
- Sportgerelateerde klachten
- Schouderklachten
- Enkelletsel
- Voorste kruisbandletsel
- Gegeneraliseerde hypermobiliteit
- Lage rugklachten
- Nek-/schouderklachten als gevolg van een afwijkende houding
- Hoofdpijnklachten
- Traumatische klachten (zoals botbreuken of kneuzingen)
- Onbegrepen lichamelijke klachten
In de meeste gevallen zal de pijn een belemmerende factor voor uw kind zijn, waardoor hij zijn activiteit niet (goed) meer kan uitvoeren. Het is belangrijk om uw kind tijdig aan te melden, zodat uw kind weer aan zijn dagelijkse activiteiten kan (blijven) meedoen.
Kinderorthopedie in Amersfoort
Bent u op zoek naar een fysiotherapeut kinderorthopedie in Amersfoort of directe omgeving? Dan bent u bij Fysio- en Manuele Therapie Kattenbroek aan het juiste adres. Maak direct een afspraak via onze website met Arno en Erik. Wij kijken ernaar uit om u te mogen ontvangen in onze fysiotherapiepraktijk, gevestigd aan de Jonkvrouw Foeytweg 2 in Amersfoort. Klik hier voor de routebeschrijving naar onze praktijk. Onze praktijk is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Bereid uzelf goed voor en plan uw reis van tevoren met behulp van de online reisplanner.