Peesklachten zijn erg vervelend en kunnen lang aanwezig blijven. Deze klachten in de pezen kunnen verschillen van aard en van oorzaak. Het kan hierbij gaan om een langdurige overbelasting of onderbelasting, langdurige compressie of het ouder worden van een pees, maar de peesklachten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door een verrekking of een scheurtje in de pees. Voor elk soort peesklacht is een andere aanpak nodig, maar voor de meeste peesklachten geldt dat het herstel vaak langer duurt dan mensen denken.

Tendinopathie

Als er geen scheurtje in de pees aanwezig is, maar er toch peesklachten aanwezig zijn, dan spreken we vaak van een ‘tendinopathie’. Dit komt van ‘tendon’ wat ‘pees’ betekent en ‘pathie’ wat ‘ziekte’ betekent. Als iemand een tendinopathie heeft, dan kan dit voor functievermindering en pijn zorgen. Andere benamingen van peesklachten die worden gebruikt zijn tendinitis (peesontsteking) of tendinose (kwaliteitsvermindering van de pees). Deze laatste twee benamingen kunnen beide onder de noemer tendinopathie worden gebruikt.

In eerste instantie wordt er onderscheid gemaakt tussen een acute en reactieve tendinopathie en een langdurige en degeneratieve tendinopathie. Bij een acute tendinopathie is er sprake van een acuut ontstaansmoment van de peesklacht, waarna er een ontstekingsfase volgt. Hierbij kan de pees dikker worden en pijnlijk aanvoelen. Er is hierbij geen schade van de pees en dit gaat vaak vanzelf over. Bij een degeneratieve tendinopathie ontstaan de klachten langzaam of gaat een acute tendinopathie niet vanzelf over. Het kan hierbij zo zijn dat het peesweefsel langzaam verandert. Dit proces kan tegen worden gegaan door verschillende vormen van fysiotherapie: peesrevalidatie.

Fysiotherapie bij peesklachten

De belangrijkste vorm van fysiotherapie bij het verhelpen van een tendinopathie is oefentherapie! Een belangrijke oorzaak van aanhoudende peesklachten is namelijk onderbelasting. Rust geven is vaak het eerste wat mensen doen bij peesklachten. In de acute fase is dit ook aan te raden, maar uiteindelijk moet de pees juist worden belast om sterker te worden. De vorm en intensiteit van oefentherapie bij peesrevalidatie is verschillend per klacht en per persoon.

Naast oefentherapie kunnen er verschillende ondersteunende therapievormen worden toegepast om peesklachten te verhelpen. Dit kan gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit van omliggende gewrichten, het manueel behandelen, het toepassen van dry needling bij omliggende en aangrenzende spieren en/of het beter laten functioneren van de hele beweegketen. Samen met uw behandelend fysiotherapeut wordt de beste combinatie van behandelmethodes gekozen voor uw peesklacht.

Peesrupturen

Het kan ook voorkomen dat er een scheur in de pees zit of dat deze helemaal is afgescheurd. Afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de betreffende pees, de soort scheur en uw leeftijd, kan het zijn dat er wordt gekozen voor een conservatief of een operatief beleid. Afhankelijk van de gekozen beleidsvorm en andere factoren die meespelen, wordt er een behandelplan opgesteld. Uiteindelijk bestaat het grootste deel hiervan ook weer uit oefentherapie!

Binnen onze praktijk behandelen alle fysiotherapeuten peesproblematiek. Afhankelijk van de gekozen behandelmethode kan het zijn dat een bepaalde collega het beste past bij uw klacht. Dit kan in overleg worden bepaald.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Stuur ons een WhatsApp berichtje of neem op een andere manier contact met ons op. Klik hier om direct een afspraak te maken.

Afspraak maken

 

Peesrevalidatie Amersfoort

 

Behandeling peesblessure

Heeft u last van peesklachten? Dan bent u van harte welkom bij onze fysiotherapiepraktijk in Amersfoort, waar wij ons onder andere richten op het herstellen van peesblessures. Een peesblessure kan zich voordoen in elke pees in het lichaam, van de pezen in de schouder tot de achillespees in de voet. Het is een veelvoorkomend probleem dat kan ontstaan door overbelasting, onderbelasting of trauma. Gelukkig kunnen peesblessures vaak goed behandeld worden met behulp van fysiotherapie.

Peesklachten kunnen zich uiten in verschillende vormen, zoals pijn, zwelling, stijfheid en krachtsverlies. Als u deze symptomen ervaart, dan is het belangrijk om de pees niet verder te belasten en direct een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van peesklachten. Wij bieden u een effectief en doelgericht peesrevalidatieprogramma op maat.

Peesrevalidatie richt zich op het herstellen van de peesfunctie en het verminderen van de klachten. Dit wordt gedaan door middel van verschillende fysiotherapeutische behandelingen, zoals oefentherapie, massage, mobilisatie en het aanleren van de juiste bewegingstechnieken. Onze fysiotherapeuten hebben veel kennis en ervaring op het gebied van peesrevalidatie en kunnen u helpen bij het herstellen van uw peesblessure.

Het genezingsproces van een peesblessure is afhankelijk van de ernst van de blessure en de locatie van de pees. Over het algemeen duurt het herstel van een peesblessure enkele weken tot enkele maanden. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet te snel weer te gaan sporten of bewegen om verdere schade aan de pees te voorkomen.

Om het herstel van uw peesblessure te bevorderen, kunnen onze fysiotherapeuten u specifieke oefeningen en adviezen geven. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de pees en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden. Daarnaast kunnen wij u adviseren over het gebruik van hulpmiddelen, zoals braces of tape, om de pees te ondersteunen tijdens het herstelproces.

Als u last heeft van peesklachten of een peesblessure, dan kunt u bij ons terecht voor een professionele en effectieve behandeling. Wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt bewegen en uw dagelijkse activiteiten en sport kunt hervatten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Afspraak maken

 

Peesrevalidatie Amersfoort

 

Shockwave therapie bij peesontsteking

Shockwave therapie kan een effectieve behandeling zijn bij peesrevalidatie. Deze therapie maakt gebruik van krachtige schokgolven die gericht zijn op de beschadigde pees. De schokgolven stimuleren het genezingsproces en verbeteren de bloedtoevoer naar de beschadigde pees.

Shockwave therapie kan worden gebruikt bij verschillende soorten peesblessures, zoals achillespeesblessures en patellapeesblessures. Het kan ook worden gebruikt bij chronische peesklachten die niet reageren op andere behandelingen.

Shockwave therapie wordt bij ons in principe niet als losstaande behandeling aangeboden. Het kan wel worden ingezet als onderdeel van een uitgebreide behandeling. Zo kan shockwave therapie door onze fysiotherapeuten worden gecombineerd met oefeningen en mobilisatietechnieken om de functie van de beschadigde pees te herstellen.

Binnen onze fysiotherapiepraktijk in Amersfoort hebben wij veel ervaring in het gebruik van shockwave therapie bij peesrevalidatie. Onze fysiotherapeuten zullen een grondige evaluatie van uw peesblessure maken om te bepalen of shockwave therapie geschikt is voor uw specifieke situatie.

Voor meer informatie over het gebruik van shockwave therapie als onderdeel van uw peesrevalidatie, verwijzen wij u graag door naar onze pagina over shockwave therapie. Mocht u hier een vraag over hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Afspraak maken

Maak een afspraak met een specialist op dit gebied

Contactgegevens

Fysiotherapie Kattenbroek

Jonkvrouw Foeytweg 2

3823 SK Amersfoort

033 - 285 36 71

info@fysiotherapie-kattenbroek.nl



Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00
Dinsdag 07:30 - 21:00
Woensdag 07:30 - 21:00
Donderdag 07:30 - 18:00
Vrijdag 07:30 - 18:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

033 - 285 36 71

Direct een afspraak maken

WhatsApp ons

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene voorwaarden zijn van toepassing.