Peesklachten zijn erg vervelend en kunnen lang aanwezig blijven. Deze klachten in de pezen kunnen verschillen van aard en van oorzaak. Het kan hierbij gaan om een langdurige overbelasting of onderbelasting, langdurige compressie of het ouder worden van een pees, maar de peesklachten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door een verrekking of een scheurtje in de pees. Voor elke soort peesklacht is een andere aanpak nodig, maar voor de meeste peesklachten geldt dat het herstel vaak langer duurt dan mensen denken.

Tendinopathie

Als er geen scheurtje in de pees aanwezig is, maar er toch peesklachten aanwezig zijn dan spreken we vaak over een ‘tendinopathie’. Dit komt van ‘tendon’ wat ‘pees’ betekent en ‘pathie’ wat ‘ziekte’ betekent. Als iemand een tendinopathie dan kan dit voor functievermindering en pijn zorgen. Andere benamingen van peesklachten die worden gebruikt zijn tendinitis (een peesontsteking) of een tendinose (kwaliteitsvermindering van de pees). Deze laatste twee benamingen kunnen beide onder de noemer tendinopathie worden gebruikt.

In eerste instantie wordt er onderscheid gemaakt tussen een acute of reactieve tendinopathie en een langdurige of degeneratieve tendinopathie. Bij een acute tendinopathie is er sprake van een acuut ontstaansmoment van de peesklacht waarna er een onstekingsfase volgt, hierbij kan de pees dikker worden en pijnlijk aanvoelen. Er is hierbij geen schade van de pees en dit gaat vaak vanzelf over. Bij een degeneratieve tendinopathie ontstaan de klachten langzaam of gaat een acute tendinopathie niet vanzelf over. Het kan hierbij zo zijn dat langzaam het peesweefsel veranderd, dit proces kan tegen worden gegaan door verschillende vormen van fysiotherapie: peesrevalidatie.

Fysiotherapie bij peesklachten

De belangrijkste vorm van fysiotherapie bij het verhelpen van een tendinopathie is oefentherapie! Een belangrijke oorzaak van aanhoudende peesklachten is namelijk onderbelasting. Rust geven is vaak het eerste wat mensen doen bij peesklachten. In de acute fase is dit ook aan te raden, maar uiteindelijk moet de pees juist worden belast om sterker te worden. De vorm en intensiteit van oefentherapie bij peesrevalidatie is verschillend per klacht en per persoon.

Naast oefentherapie kunnen er verschillende ondersteunde therapievormen worden toegepast om peesklachten te verhelpen. Dit kan gericht zijn op de mobiliteit van omliggende gewrichten, het manueel behandelen en/of het toepassen van Dry Needling bij omliggende en aangrenzende spieren of het beter laten functioneren van de hele beweegketen. Samen met uw behandelend fysiotherapeut wordt de beste combinatie van behandelmethodes gekozen voor uw peesklacht.

Peesrupturen

Het kan ook voorkomen dat er een scheur in de pees zit of dat deze helemaal in afgescheurd. Afhankelijk veel verschillende factoren zoals: de betreffende pees, de soort scheur, uw leeftijd etc. kan het zijn dat er wordt gekozen voor een conservatief of een operatief beleid. Afhankelijk van de gekozen beleidsvorm en andere factoren die meespelen, wordt er een behandelplan opgesteld. Uiteindelijk bestaat het grootste deel hiervan ook weer uit oefentherapie!

Binnen onze praktijk behandelen alle fysiotherapeuten peesproblematiek. Afhankelijk van de gekozen behandelmethode kan het zijn dat een bepaalde collega het beste past bij uw klacht. Dit kan in overleg worden bepaald.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Stuur ons een Whats-App berichtje of neem op een andere manier contact met ons op. Klik hier om direct een afspraak te maken.

Maak een afspraak met een specialist op dit gebied

Contactgegevens

Fysiotherapie Kattenbroek

Jonkvrouw Foeytweg 2

3823 SK Amersfoort

033 - 285 36 71

info@fysiotherapie-kattenbroek.nlOpeningstijden

Maandag 07:30 - 21:00
Dinsdag 07:30 - 21:00
Woensdag 07:30 - 21:00
Donderdag 07:30 - 18:00
Vrijdag 07:30 - 18:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

033 - 285 36 71

Direct een afspraak maken

WhatsApp ons

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene voorwaarden zijn van toepassing.