Dry needling amersfoort

Dry Needling Amersfoort

Dé Dry Needling specialist in Amersfoort

Op zoek naar een Dry Needling behandeling in Amersfoort? Bij Fysio- en manuele therapie Kattenbroek helpen we u graag.

Misschien heeft u spier-klachten, last van stijfheid, sportletsel, een ongeluk gehad, een verkeerde beweging gemaakt of net een operatie ondergaan en heeft u last van pijnlijke spieren of spier gerelateerde klachten. De dry needling behandeling is hiervoor een goede oplossing om van je klachten af te komen.

dry needling Amersfoort
Dry Needling Amersfoort

Wat is de Dry Needling behandelmethode?

Dry Needling is een methode die in canada is ontwikkeld. De methode wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. In Nederland is het nog niet zo lang bekend. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van speciale technieken. De spieren worden aangeprikt,
waardoor ze langdurig ontspannen. Tijdens Dry Needling wordt er gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuur naald. Er wordt dus GEEN vloeistof ingespoten.

In Nederland is er vaak enige verwarring met acupunctuur. Bij acupunctuur worden oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven staan. Acupunctuur gaat uit van de beïnvloeding van de ‘energie’ in het lichaam. Acupunctuur valt onder alternatieve geneeswijzen. In tegenstelling tot acupunctuur wordt er tijdens Dry Needling vaak maar één naald gebruikt. De spier word kort ‘geprikkeld’. Hierdoor word
er door de huid heen behandeld en kunnen de diepere spieren beter worden bereikt. Dit werkt vaak beter dan door bijvoorbeeld massagetechnieken.

Starten met Dry Needling

We starten allereerst met een gesprek bij Fysio Kattenbroek in onze praktijk in Amersfoort. We bespreken uw klachten, zodat we kunnen bepalen wat de vervolg stappen worden voor u. Door gericht te onderzoeken brengen we uw klachten in beeld. Daarna onderzoeken we de spieren. We kijken of de herkenbare pijnklachten vanuit de spieren kunnen worden opgeroepen. Daarna begint de behandeling. We richten ons op het ‘uitschakelen’ van de triggerpoints. Een triggerpoint is eigenlijk een ‘knoop’ in een spier. Vaak geeft hij naast drukpijn ook uitstraling.

Dry Needling Amersfoort

Triggerpoints uiten zich als volgt:

  • Stijfheid en pijn lokaal in een spier;
  • Verminderde beweeglijkheid van de gewrichten in de regio van de betrokken spieren;
  • Pijn ontwijkend gedrag: door de pijn gaat u anders bewegen;
  • Uitstraling ‘op afstand’;
  • Verminderde kracht van de betrokken spieren;
  • Tintelingen in het been of in de arm;
  • Duizeligheid en hoofdpijn.

De Dry Needling procedure

Tijdens de behandeling prikken we de triggerpoint (knoop) aan, dit gebeurt bij ons op de praktijk in Amersfoort. Het kan dus zijn dat er meerdere keren ‘geprikt’ moet worden om alle triggerpoints te bereiken. De spier(en) ontspannen en de lokale (druk)pijn en de uitstraling neemt af. Door de triggerpoint aan te prikken, wordt zowel de lokale (druk)pijn als de uitstraling verminderd. Doorgaans voelt u het inbrengen van het naaldje niet. Het naaldje dat gebruik wordt is erg dun. Wanneer de triggerpoint wordt aangeraakt, spant de spier zich kort aan. Dit noemt men de twitch. Dit kan een soort krampgevoel geven voor enkele seconden. Daarna ontspant de spier zich en gaat het bewegen gemakkelijk. Na de behandeling kunnen de spieren wel vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dit neemt snel af.
Na de behandeling krijgt u van ons het advies om veel te bewegen. U krijgt oefeningen mee om de spier goed te laten herstellen. Het is belangrijk dat u goed beweegt, maar niet belast. 

Wilt u graag weten wat Dry Needling voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Onze specialisten helpen u graag. U kunt ons ook mailen, bellen en we zijn ook bereikbaar via WhatsApp.

Wilt u van uw klachten af? Maak nu een afspraak.